Skip to Content

Panoramic view of Elos village and the Cretan tavern, kastanofolia, in Elos. A small picturesque village close to Elafonisi area Έλος Χανίων Είναι το ιδανικό σημείο για μια αναζωογονητική στάση για καφέ και πρωινό, το πρωί ή ένα απολαυστικό μεσημεριανό κάτω από τα πολλά πλατάνια, δίνοντας στον επισκέπτη μια ανάσα δροσιάς και στιγμές ηρεμίας.

Welcome to

Elos Area

Το χωριό Έλος βρίσκεται κοντά στο Καστέλι, Κισσάμου ανάμεσα στον δρόμο που ενώνει τα Χανιά με το πανέμορφο Ελαφονήσι, αλλά & κοντά στα Φαλάσαρνα. Είναι το ιδανικό σημείο για μια αναζωογονητική στάση για καφέ & πρωινό ή ένα απολαυστικό μεσημεριανό κάτω από τα πολλά πλατάνια, δίνοντας στον επισκέπτη μια ανάσα δροσιάς και στιγμές ηρεμίας.
Το χωριό Έλος, πήρε το όνομά του από τα τα άφθονα νερά που συγκεντρώνονται στην περιοχή, τα οποία πηγάζουν από τους πρόποδες του Αγίου Δικαίου Ιώβ και προσφέρουν δροσιά & άφθονο πράσινο. Το καλοκαίρι είναι μία όαση για τους κατοίκους και επισκέπτες στο δρόμο για την Χρυσοσκαλίτισσα και το Ελαφονήσι.
Στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά πλατάνια & ένα δάσος από καστανιές, προς τιμή του οποίου γίνεται και η γιορτή Κάστανου τον Οκτώβριο. Η περιοχή, αν και μικρή, προσφέρει επίσης στον επισκέπτη αρκετά αξιοθέατα.
Το σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινάει από το Έλος, ιδανικό για περιπατητές και ορειβάτες, προς το όρος του Άγιου Δίκαιου, το οποίο με υψόμετρο 1180μ αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της επαρχίας Κισάμου, από όπου τις ημέρες που ο ουρανός είναι καθαρός έχει καταπληκτική θέα περιμετρικά της περιοχής, δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει από την Παλαιόχωρα Χανίων, που βρίσκεται Νότια, το κοντινό Ελαφονήσι & Κεδρόδασος, τα Φαλάσαρνα, όλο την Κίσσαμο, το Καστέλι, τα Χανιά αλλά ακόμη και έως τα Κύθηρα! Στην κορυφή του είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Δικαίου. Ο ναός έχει ανεγερθεί το 1870 προς τιμή του Δίκαιου Ιώβ (εορτ. 6 Μαΐου).

St Nicolas square in Elos, nearby Kastanofolia Traditional Cretan Restaurant. If you visit Elafonisi, elos is a village nearby.

Γιορτή Κάστανου στο Έλος Χανίων

Το Έλος είναι η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής & το κέντρο του εμπορίου κάστανου – εξ ου και η ετήσια γιορτή κάστανου, που συνήθως πραγματοποιείται την τρίτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Τα πλατάνια, οι ευκάλυπτοι & οι καστανιές γύρω από την κεντρική πλατεία, κάνουν το Έλος ένα δροσερό και χαλαρωτικό μέρος για να σταματήσετε. Πίσω από την ταβέρνα στην κεντρική πλατεία βρίσκονται τα ερείπια ενός υδραγωγείου που τροφοδοτούσε τον παλιό μύλο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Elos

Το υδραγωγείο

Στην περιοχή υπάρχουν τα απομεινάρια του παλιού υδραγωγείου ηλικίας 400 ετών, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.
Οι ντόπιοι λένε ότι παλιότερα αυτό το υδραγωγείο μετέφερε νερό σε όλο το χωριό αλλά και στους παλιούς μύλους που υπήρχαν στην περιοχή, ένας αλευρόμυλος καθώς επίσης και στο παλιό ελαιουργείο του οποίου την θέση τώρα έχει πάρει η Ταβέρνα “Καστανοφωλιά”, στην οποία μπορείτε να δείτε και μέρος από το κύριο σημείο του παλιού υδραγωγείου.
Εκτός από την πετρόχτιστη καμάρα του υδραγωγείου που βρίσκεται στην Ταβέρνα “Καστανοφωλιά”, λίγα μέτρα πιο πάνω, ανηφορίζοντας προς το μονοπάτι που οδηγεί στον Άη Δίκαιο, υπάρχει άλλη μια καμάρα η οποία έχει καλυφθεί από τα φυτά της περιοχής αλλά και το βασικό κτίριο του υδραγωγείου.
Ο Ιερός Ναός του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου
Ο Ιερός Ναός του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου είναι κτισμένος στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστου, με διαστάσεις 11,20 μ. (μήκος) επί 4,46 μ. (πλάτος). Στοιχεία για την ακριβή του χρονολόγηση δεν διασώζονται στις μέρες μας, αλλά σύμφωνα με την τεχνοτροπική ανάλυση του τοιχογραφικού του διακόσμου, ο ναός ανάγεται στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα.
Ο ναός στεγάζεται με οξυκόρυφη καμάρα η οποία ενισχύεται με σφενδόνιο που στηρίζεται σε πεσσούς. Η σημερινή μορφή του ναού, διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αι., με την κατεδάφιση του δυτικού τοίχου του αρχικού ναού και την παράλληλη επέκτασή του στα δυτικά. Επίσης, την ίδια εποχή κατεδαφίστηκε το χτιστό τέμπλο & διανοίχθηκε παράθυρο στο μέσο περίπου του βόρειου τοίχου.

Ο τοιχογραφικός διάκοσμος χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα και περιλαμβάνει σκηνές από τον Ευχαριστιακό, Χριστολογικό και Αγιολογικό Κύκλο. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του Ιερού εικονίζεται ο Χριστός Φωτοδότης και εκατέρωθεν η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος σε μορφή Δέησης. Στον ημικύλινδρο δυο Συλλειτουργούντες Ιεράρχες, ο Άγιος Βασίλειος & ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ενώ στο τύμπανο του τόξου η Φιλοξενία του Αβραάμ και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Στην βάση του τόξου του Ιερού, οι Άγιοι Διάκονοι, Στέφανος ο Πρωτομάρτυς, Ρωμανός ο Μελωδός και Εύπλος. Η καμάρα του θόλου ιστορείται από σκηνές του Χριστολογικού Κύκλου όπως της Αναλήψεως του Κυρίου, της Γεννήσεως, της Υπαπαντής, της Βαπτίσεως, της Μεταμορφώσεως, της Εγέρσεως του Λαζάρου, της Βαϊοφόρου, της Προδοσίας του Ιούδα, του Ελκόμενου, της Αποκαθήλωσης, του Λίθου και της Αναστάσεως (Εις Άδου Κάθοδος). Στους κάθετους τοίχους εικονίζονται μορφές αγίων.
Στον νότιο τοίχο οι Άγιοι Γρηγόριος, Αθανάσιος, Κύριλλος Αλεξανδρείας, Μιχαήλ Αρχάγγελος και Κωνσταντίνος και Ελένη και ο τοπικός Άγιος Ιωάννης Ερημίτης. Στον βόρειο οι Άγιοι Νικόλαος και Ελευθέριος, ενώ σε κακή κατάσταση διατήρησης διακρίνονται οι Άγιοι Μάμας (τοπικός άγιος), Δημήτριος και Γεώργιος, καθώς και η Αγία Ειρήνη.

Οι αισθητικές & εικονογραφικές αντιλήψεις των τοιχογραφιών του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία του μνημείου, ως ένα από τα αντιπροσωπευτικά και σημαντικά μνημεία της βυζαντινής τέχνης, όπως διαμορφώθηκε στην Κρήτη το α΄ μισό του 14ου αι. Μετά τις τελευταίες εργασίες συντήρησης, έγινε φανερό ότι ο διάκοσμος μπορεί να αποδοθεί στον γνωστό αγιογράφο της εποχής εκείνης Ιωάννη Παγωμένο προσθέτοντας έτσι τον ναό στον μακρύ κατάλογο των έργων του σημαντικού εκείνου καλλιτέχνη.

Εκκλησάκι Άγιου Ιωάννου

Στο κέντρο του χωριού Έλος βρίσκεται ο μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με σημαντικό τοιχογραφικό διάκοσμο. Η τοιχογράφηση αποδίδεται στον Ιωάννη Παγωμένο, γνωστό ζωγράφο της δυτικής Κρήτης.

Νέα

7 Μαγκιές αναμνήσεις που θα πάρεις μαζί σου από την Κρήτη

Απερίγραπτο τοπίο και μακραίωνη ιστορία. Ο τέλειος συνδυασμός για έναν προορισμό. Μια λίστα με όσα θα λατρέψεις στις διακοπές σου στην Κρήτη.

Ένας γαστρονομικός οδηγός της Κρήτης

Όποιο ντόπιο και αν ρωτήσεις, θα σου πει το ίδιο πράγμα: ότι η Κρήτη είναι ο απόλυτος ελληνικός γαστρονομικός προορισμός.

Κρήτη: ένας μοναδικός τρόπος να ζεις

Γενναίοι στον πόλεμο και εφευρετικοί στην ειρήνη, οι Κρητικοί παραμένουν απαράμιλλοι αφηγητές, καλλιτέχνες και τεχνίτες ... από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Γιορτή Κάστανου

Η «Γιορτή Καστάνου» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Έλος, καθώς εδώ και δεκαετίες διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία στο πανέμορφο χωριό του Κισσάμου. Η πρώτη γιορτή διοργανώθηκε το 1969 από τον Αντώνιο Μπαντουράκη, τότε Εφημέριος της περιοχής, όπου συγκεντρώθηκε περίπου 10000 κόσμος.
Η γιορτή έχει σαν κέντρο την Κρητική κουλτούρα, την Κρητική παράδοση, την μουσική τοπική κουλτούρα & φυσικά το “Κάστανο”, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει συνταγές από κρητικούς σεφ με βασικό συστατικό το κάστανο. Φυσικά στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μουσικές εκδηλώσεις αλλά & ομιλίες γύρω από την περιοχή και τις παραδόσεις της. Επίσης, προσφέρονται τοπικά προϊόντα, τσικουδιά, κρασί αλλά & άφθονα κάστανα.
Στην Ταβέρνα μας θα βρείτε και το παραδοσιακό λικέρ από κάστανο, δικής μας παραγωγής.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ